Leden login

Vul hieronder uw wachtwoord en gebruikersnaam in.

Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Heeft u nog geen account? Meld u dan nu aan via onze lid worden pagina.

Diverser en inclusiever worden als werkgever? Maak het belangrijk!

Hoe krijg je meer aandacht, bewustzijn én draagvlak voor het omgaan met diversiteit binnen je organisatie? Dat houdt ook een grote werkgever als Randstad Groep Nederland bezig, met zo’n vijfduizend interne medewerkers. “Wil je echt diverser en inclusiever worden? Maak er een prioriteit van!” stelt Lucinda Dijkstra, Senior manager Randstad Participatie.

En dat doet Randstad Groep Nederland. Dit door bewust beleid te ontwikkelen op het gebied van ED&I. “Equity, diversity, inclusion én well-being”, licht Amar Bissumbhar toe. Amar is binnen de HR-afdeling van Randstad Groep Nederland – waaronder Randstad, Tempo-Team, Yacht en BMC - specialist op de thema’s ED&I en wellbeing. “Je beste zelf zijn, begint bij jezelf kúnnen zijn” zegt hij in dit artikel, waarin ook Stefan Boersma over zijn ervaringen vertelt. Deze voormalig paralympische sporter werkt in het participatieteam van Randstad en is bovendien lid van de Taskforce ED&I.

Tekst: Hennie van de Kar-Vervooren

Equity, Diversity & Inclusion (EDI)

Randstad heeft al jaren aandacht voor het thema diversiteit en inclusie. Een gelijkwaardige behandeling zit als het ware in het DNA, door de driehoeksverhouding tussen opdrachtgever, flexwerker en Randstad zelf. Met de Taskforce ED&I gaat Randstad een stap verder. De aandacht voor diversiteit en inclusie versterkt het intern bewustzijn en creëert draagvlak. Als grote organisatie wil Randstad zelf eerst een goed voorbeeld zijn en van daaruit de beweging naar flexwerkers en professionals maken. De taskforce is een adviesorgaan voor de rest van de organisatie, als expert, organisator van events als Diversity Day, adviseur, netwerker, en inspirator. Daarnaast sluiten leden van de taskforce aan bij teams om mee te denken over hoe iedere medewerker kan bijdragen aan het creëren van een inclusieve werkomgeving.

“Meer diversiteit in je organisatie, begint bij bewustzijn en visievorming” - Amar Bissumbhar

“Meer diversiteit in je organisatie, begint bij bewustzijn”, zegt Amar. “En bij visievorming, want beleid moet eerst intern gedragen worden. Ook op het hoogste niveau laten we zien dat we het belangrijk vinden, door het aanstellen van een Chief Equity Officer. Dat helpt in de beeldvorming, net als de Taskforce ED&I.”

“Bedrijven maken de omslag van wij moeten naar wij willen iets”Lucinda Dijkstra

Lucinda: “In de Taskforce ED&I zitten elf medewerkers die enkele uren per week van hun gewone werk zijn vrijgesteld om aandacht te besteden aan zes thema’s, namelijk: culturele diversiteit, discriminatie, functiebeperking, gender m/v/x, Lhbt+, werk en levensfase. Hoewel we mensen juist niet in hokjes willen plaatsen, hebben sommige groepen nog meer aandacht nodig op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Vanuit die gedachte zijn we met ons participatieteam, met landelijk zo’n dertig adviseurs, dagelijks bezig met het ondersteunen van werkgevers om hun personeelsbestand diverser te maken. Dat is vanuit de Participatiewet (2013) begonnen uit een ‘moeten’. Wat ik nu zie, is dat bedrijven de omslag maken van wij moeten naar ‘wij willen iets’. Een mooi voorbeeld in ons eigen team is Stefan Boersma. Hij stroomde als 22-jarige bij ons in vanuit de WAJONG. Daar ging het niet om, zijn enthousiasme overtuigde ons. Zijn boodschap is: denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden.”

Naar een meer diverse en inclusieve organisatie

De vraag is hoe ver Randstad Groep Nederland is met de omslag naar een meer diverse en inclusieve organisatie. Lucinda: “Een omslag maken kost tijd. Daarin zijn we nog steeds lerende, want één ding is zeker: het gaat niet vanzelf. Het vraagt om anders te leren kijken en in te zien dat iedereen iets anders brengt. Diversiteit verrijkt je team en geeft kleur aan je organisatie.”

Amar: “Zoals niemand tegen vrede is, zo heeft ook niemand iets tegen jezelf kunnen zijn.  In principe is iedereen daar voorstander van. Ook binnen Randstad. Maar inclusie gaat ook over dat momentje bij het koffiezetapparaat, of je wel of niet wordt uitgenodigd om wat mee te gaan drinken. Je beste zelf zijn, begint bij jezelf kunnen zijn! Het is een lerend proces. We zijn er nog niet, maar ik ben trots op alle stappen die we zetten, waardoor aandacht voor ED&I in alle delen van onze organisatie doorsijpelt. Door samen na te denken over waar we voor staan, samen een visie te ontwikkelen en door samen in gesprek te blijven over behoeften. Bijvoorbeeld tijdens de managementtrainingen inclusief leiderschap. "Het is onderdeel geworden van ons HR-beleid, hoewel we nog best diverser mogen worden bij in- en doorstroom.”

Best practises blijven vertellen

Randstad Groep Nederland streeft ernaar om vindbaar en zichtbaar te zijn als het gaat om ED&I. Amar: “Nog maar twee jaar geleden publiceerden we er amper over. Nu integreren we ED&I nadrukkelijk in ons verhaal naar buiten. Na een rebranding van ons management traineeship ligt de focus nu meer op het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap, wat een bredere groep potentials aantrekt dan voorheen. De succesvolle ervaringsverhalen delen we vervolgens. Ik ben er steeds van bewust dat daarmee de aandacht voor dit onderwerp gezien kan worden als marketingstunt. Dat is het niet. Maar je hebt marketing – het helder vertellen van je verhaal – wel nodig om zichtbaar en vindbaar te worden. Waar het past, zet ik daar ook mijn eigen verhaal voor in. Zo werd ik in de aanloop naar Diversity Day 2022 geïnterviewd voor de serie Living Labels van de SER. ED&I gaat over niets anders dan jezelf kunnen zijn. Daarmee gaat het over iedereen.” Lucinda: “Als je als werkgever inclusiever en diverser wil zijn, moet je het gewoon gaan doen!  Ga het met elkaar ontdekken en ervaren; als je gaat bewegen met elkaar, dan gebeurt er wat.”

“Denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden!” - Stefan Boersma

Interview met Stefan Boersma, HR-supportmedewerker Randstad Participatie

Een van de taskforceleden ED&I binnen Randstad Groep Nederland is Stefan Boersma. Hij maakt zich binnen deze taskforce – maar ook daarbuiten - hard voor het bevorderen van diversiteit, in het bijzonder voor mensen met een functiebeperking. 

Stefan Boersma: “Voor de groep mensen met een functiebeperking wil ik meer aandacht en erkenning, zowel intern binnen Randstad als extern in onze contacten met werkgevers. Overigens is het helaas is nog altijd nodig om de focus op doelgroepen te leggen” zegt hij. “Eigenlijk moet het zo gewoon zijn dat iedereen die wil en kan werken, moet kunnen werken. We werken ernaartoe om onze extra aandacht overbodig te maken. Mijn boodschap is: denk niet in beperkingen, maar in mogelijkheden! Daarbij zet ik ook mijn eigen verhaal in. 

Voordat Randstad Participatie mij zes jaar geleden vroeg om in hun team te komen werken, hield ik me van 2011 tot 2016 fulltime bezig met paralympisch voetbal vanuit NOC*NSF. Toen na de Paralympische spelen van 2016 in Rio (Brazilië) het fulltime voetbalprogramma stopte, was ik op zoek naar een andere invulling van mijn maatschappelijke carrière. Overigens net als de rest van het paralympisch team; we hadden ons vol op onze sport gericht. Wilde ik gaan studeren of werken? Ik wist het niet. Om dat helder te krijgen, deed ik mee aan The Class, een programma via de Stichting Edwin van der Sar Foundation, specifiek voor jongeren tot 30 jaar met een hersenbeschadiging. Onderdeel daarvan was een cv-training van Randstad Participatie. Zodoende kwam mijn cv bij Lucinda Dijkstra, Senior manager Randstad Participatie, terecht. Zij benaderde me enkele maanden later voor een vacature in haar team in Leeuwarden. Dat trof, want zelf kom ik uit het mooie Joure. Vanaf het eerste moment ben ik goed ontvangen in dit team en heb ik altijd mijn beste zelf kunnen zijn. Als werkgever kijkt Randstad naar wat je wél kan. Dat is ook mijn oproep naar werkgevers: als iemand acht van de tien dingen wel kan, focus dan daar op. Het kost misschien iets meer tijd om die andere twee dingen ook nog aan te leren, maar je krijgt er zoveel voor terug. Laat je niet beperken, op je werk, thuis, bij het sporten of waar dan ook. Er kan zoveel wel!”

Verder lezen over de visie van Randstad Groep Nederland over diversiteit en inclusie? Klik hier.

Of luister naar een podcastaflevering van Randstad Groep Nederland Je beste zelf zijn: Klik hier.

Gerelateerde stories

Email Facebook Google LinkedIn Twitter